Polifaji veya hiperfaji, tatmin edilemeyen aşırı açlık için kullanılan bir terimdir. Birçok tıbbi durum polifajiye neden olabilir ve temel nedenin tedavi edilmesi gerekmektedir. Polifaji veya hiperfaji, aşırı veya aşırı açlık için kullanılan tıbbi bir terimdir. Egzersiz veya diğer fiziksel aktivitelerden sonra artan iştahla farklıdır. Bu durumda iştah seviyeniz yemekten sonra normale dönerken, polifaji daha fazla yemek yeseniz bile geçmez. Bunun yerine, polifajinin temel nedeni ele alınmalıdır.
NEDENLER
Hipoglisemi, düşük kan şekeri anlamına gelir. Genellikle diyabet hastalarında meydana gelse de herkeste görülebilir. Diyabet olmayan hipoglisemi hakkında daha fazla bilgi edinin. Hipogliseminin diğer belirtileri arasında:
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Konsantre olamama
- Titreme
- Terleme
Hipertiroidizm, tiroidin fazla çalıştığı bir durumdur. Tiroid, birçok vücut fonksiyonunu kontrol eden hormonlar üreten bir bezdir. Tiroid hormonlarının işlevlerinden biri metabolizmayı kontrol etmektir, bu nedenle fazla tiroid hormonunuz varsa iştahınız artabilir. Diğer belirtiler arasında:
- Terleme
- Kilo kaybı
- Sinirlilik
- Saç dökülmesi
- Uyuma zorluğu bulunur.
Premenstrüel sendrom (PMS) Kadınların aylık döngüleri ile ilişkilendirilen hormon değişiklikleri, adet öncesi dönemde aşırı aç hissetmenize neden olabilir. Östrojen ve progesteron seviyelerindeki dalgalanmalar ve azalan serotonin, karbonhidrat ve yağlara yoğun bir şekilde yönlendirebilecek yoğun isteklere yol açabilir. PMS'nin diğer belirtileri arasında:
- İrritabilite ve duygu değişiklikleri
- Şişkinlik
- Gazlılık
- Yorgunluk
- İshal bulunur.
Yeterince uyumamak, vücudunuzun iştahı düzenleyen hormon seviyelerini kontrol etmesini zorlaştırabilir. Çok aç olmanın yanı sıra, genellikle normalden daha fazla kalorili yiyecekler yiyebilirsiniz. Uyku kalitesi de önemlidir. Uyku apnesi ve diğer uyku bozuklukları da daha fazla yemek yemenize neden olabilir. Uyku yoksunluğu ve aşırı yeme hakkında daha fazla bilgi edinin. Eğer uykusuzsanız, ayrıca şu belirtileri de fark edebilirsiniz:
- Gündüz uykulu olma
- Duygu değişiklikleri
- Bellek sorunları
- Konsantre olma zorluğu bulunur.
ANKSİYETE VEYA DEPRESYON
Kronik stres aynı zamanda majör depresif bozukluk ve anksiyete bozukluklarıyla da ilişkilidir. Bu duygudurum bozuklukları kroniktir, yani sürekli olarak yüksek kortizol seviyelerine maruz kalırsınız, bu da yüksek kan şekeri seviyelerine ve artan insülin direnci riskine neden olur. Bu mekanizmalar hep birlikte Polifajiye katkıda bulunur.
Ancak ara sıra anksiyete veya depresyon geçirseniz bile iştahınız artabilir çünkü stres bazal metabolizma hızını hızlandırır, kalorileri daha hızlı yakar ve yemekten sonra bile kendinizi aç hissetmenize neden olur.
Yemek yiyerek kendinizi rahatlattığınız, "stresle yeme" olarak bilinen duygusal bir bileşen de olabilir. Şiddetli anksiyete aynı zamanda birçok duygudurum bozukluğuyla ilişkili bir durum olan tıkınırcasına yemeye de yol açabilir.
Polifajiye ek olarak anksiyete belirtileri şunları içerir:
- Sinirlilik
- Kas gerginliği
- Titriyor
- Mide bulantısı
- Mide rahatsızlığı
- Kalp çarpıntısı
- Uyku problemi
- Odaklanmada zorluk
Depresyonun belirtileri ayrıca şunları içerir:
- Tükenmişlik
- Üzgün hissetmek
- Sinirlilik
- Öfkeli patlamalar
- Normal aktivitelere ilgi kaybı
- Değersiz ya da umutsuz hissetmek
- Uykudaki değişiklikler
- Kas ağrıları veya sırt ağrıları
Stres altındayken vücudunuz büyük miktarda kortizol adlı bir hormon salgılar. Kortizol sizi aç hissettirebilir. Stresli veya kaygılı olduğunuzda aşırı aç hissetmek aynı zamanda duygusal bir tepki olabilir. Olumsuz duygularla başa çıkmak için bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde besleniyorsanız, bu da olabilir. Stres ayrıca şu gibi diğer fiziksel belirtilere de neden olabilir:
- Enerji eksikliği
- Açıklanamayan ağrılar ve sancılar
- Uykusuzluk
- Sık soğuk algınlıkları
- Mide rahatsızlığı
Eğer aşırı açlık, aşırı susama veya aşırı idrara çıkma gibi belirtileriniz varsa, bir doktora diyabet testi için başvurmalısınız. Bu belirtilerden her ikisi de diyabeti işaret edebilir. Ayrıca, polifajinin diğer olası nedenlerinin belirtilerine sahipseniz veya açlığınız günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, doktorunuzla konuşmalısınız.
Blog yazılarımız hakkında geri bildirim almaktan da her zaman mutluluk duyarız. Deneyiminizi paylaşmak isterseniz veya bu konuyla ilgili bir şeyleri kaçırdığımızı düşünüyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçerek bize bildirin.