OTRA Psikoloji



      Günlük konuşmalarımızda çok çeşitli aktivite ve deneyimleri tanımlamak için 'oyun' terimini kullanırız. Spor yapmaktan, masa oyunları ve video oyunları oynamaktan veya rol yapmaktan ve rol yapmaktan bahsediyoruz. Kelime oyunu birçok farklı insan için birçok farklı anlam ifade eder. Psikologlar, oyun akademisyenleri ve eğitimciler oyunun ne olduğu konusunda daha spesifiktirler. Oyunu diğer daha yapılandırılmış ve organize etkinliklerden ayıran bir dizi özelliği tanımlarlar. Bu özellikler şunları içerir:

  • Oyun evrenseldir. Çocukların doğuştan oyun oynama isteği ve kapasitesi vardır. Nasıl oynanacağını içgüdüsel olarak biliyorlar.

  • Oyun kendiliğindendir ve isteğe bağlıdır. Çocuklar katılmayı seçti ya da seçmedi. Canları istediğinde katılıyorlar, doyduklarında ise bırakıyorlar.

  • Oyun yetişkinler tarafından yönlendirilmez veya dışarıdan dayatılan kurallarla düzenlenmez. Çocuklar oyunlarını geliştikçe yapılandırır ve yönlendirirler. Etkinlikler çoğunlukla yerinde hazırlanır. Oynamanın doğru ya da yanlış yolu yoktur.

  • Oyun sonuçlardan ziyade katılımla ilgilidir. Bu, rekabet etmek ve kazanmakla ilgili değil, etkileşim kurmak ve eğlenmekle ilgilidir.

  • Oyun bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal becerileri içerir

  • Oyun tek başına veya grup etkinliği olabilir.

  • Oyun spontanedir, öngörülemezdir, oyuncular tarafından kontrol edilir ve eğlencelidir.

    Oyun, çocukların dünyayı, kendilerini ve birbirlerini nasıl öğrendiğidir.  Sebze yemek, birlikte kitap okumak ve iyi bir gece uykusu çekmek kadar sağlıklı gelişimin bir parçası. Oyun, çocuklara hayal güçlerini, el becerilerini, fiziksel, bilişsel ve duygusal güçlerini geliştirirken yaratıcılıklarını kullanma fırsatı verdiği için sağlıklı beyin gelişimi için önemlidir. Oyun, çocuklara hayal güçlerini, el becerilerini, fiziksel, bilişsel ve duygusal güçlerini geliştirirken yaratıcılıklarını kullanma fırsatı verdiği için sağlıklı beyin gelişimi için önemlidir.   Kendi dünyalarında ustalaştıkça oyun, çocukların gelecekteki zorluklarla yüzleşmek için ihtiyaç duyacakları güven ve dayanıklılığa yol açan yeni yeterlilikler geliştirmelerine yardımcı olur. Yönlendirilmemiş oyun çocukların şunları öğrenmesini sağlar:

  • Gruplarla çalışmak,
  • Paylaşmak, 
  • Müzakere etmek, 
  • Çatışmaları çözmek ve 
  • Öz savunuculuk becerilerini öğrenir.

OYUNUN YAŞLARI VE AŞAMALARI

     Çocukların oynadığı oyun türü, bebeklikten erken çocukluk eğitimine ve ergenliğe kadar değişiklik gösterir. Bebekler ve bebekler için oyun basit, tekrarlayan etkinlikleri ve etkileşimleri içerir. Çocuk büyüdükçe bunlar daha çeşitli ve karmaşık hale gelir.

BEBEKLER 

       Bu aşamada oyun genellikle tek başına yapılan bir aktivitedir. Bebekler çevrelerindeki dünyanın farkına varmaya ve keşfetmeye başlıyorlar. Bunu ellerini ağızlarına sokup çıkarmak veya cep telefonunu ellemek gibi tekrarlayan aktivitelerle yaparlar. Bu tür aktiviteler basit olmasına rağmen fiziksel koordinasyonu ve konsantrasyon gibi bilişsel becerileri geliştirir. Oyun eşyaları kaşıklar, plastik kaplar ve buruşturulmuş kağıtlar kadar basit olabilir. Sosyal olarak bebekler, gülümsemek, "ce-e-boo" gibi basit etkileşimlerle başkalarıyla etkileşim kurmaya çalışırlar. Gülümseme, gülme gibi tepkiler arıyorlar. Bu, güçlü ebeveyn-çocuk bağlarının gelişmeye başlayabileceği bir zamandır.

YENİ YÜRÜMEYE BAŞLAYAN ÇOCUKLAR

     Yeni yürümeye başlayan çocuklar fiziksel olarak daha aktif hale geliyor. Koşmaktan, zıplamaktan ve tırmanmaktan hoşlanırlar. Ayrıca başkalarının da oynadığının farkına varıyorlar. Akranlarının oyununu izleyen ilgili bir izleyici rolünü üstlenebilirler. Genellikle diğer küçük çocuklarla birlikte oynarlar ancak etkileşimi başlatamayabilirler. Rol yapma aynı zamanda küçük çocukların ev işi yapan, bir şeyleri tamir eden veya telefon kullanan yetişkinleri taklit etmeye başladıkları oyunun bir unsurudur.

OKUL ÖNCESİ

     Okul öncesi yıllarda çocuklar diğer çocuklarla birlikte oynamaktan daha etkileşimli ve karşılıklı oyunlara yönelirler. Aynı zamanda bağımsızlıklarını da ilan etmeye başlıyorlar. Çoğunlukla kendileri için bir şeyler yapmakta ısrar ederler. Fiziksel koordinasyon, iletişim, paylaşma, problem çözme gibi becerileri geliştiriyorlar.

OKUL YAŞLI

      Okul çağındaki çocuklar aktif olarak katılarak giderek daha bağımsız hale geliyor. Akranlarıyla etkileşimli, işbirlikçi oyun kurma safhasına gelmektedirler.

ÇOCUKLAR İÇİN OYUN NEDEN ÖNEMLİDİR?

  • FİZİKSEL OYUN EL BECERİSİNİ VE FİZİKSEL GÜCÜ ARTIRIR

      Fiziksel oyun, ince ve kaba motor becerilerini geliştirerek çocuklara fayda sağlar. Hareketle oynamak, mekansal ilişkilerin anlaşılmasını ve denge, el becerisi gibi fiziksel gelişim alanlarının anlaşılmasını destekler.

  • OYUN BİLİŞSEL GELİŞİMİ DESTEKLER

      Bilişsel gelişim, çocuğunuzun düşünme, anlama, iletişim kurma, hatırlama (hatırlama), hayal etme ve bundan sonra ne olabileceğini hesaplama yeteneğidir. Bilişsel gelişim, çocukların gözlem yapmasını, bilgi toplamasını ve fikirleri analiz etmesini içerir. Bu gelişmiş düşünme becerileri, çocuk karmaşık düşünmeyi göstermeye ve kendi fikirlerini oluşturmaya başladığında, çocuğun karar verme sürecini etkileyebilir.

  • DUYGUSAL GELİŞME

    Oyun, çocukların kendilerinin ve başkalarının duygularını keşfetmelerine ve anlamalarına yardımcı olabilir. Yaratıcı oyun sayesinde benlik ve dünya algısını geliştirirler. Rol oynama onların diğer bakış açılarını anlamalarını sağlar.

  • OYUN OKURYAZARLIĞI GELİŞTİRİR

   Çocuklar dili öğrenmeye hazır olarak doğarlar. Doğumdan itibaren oyun ve etkileşim yoluyla dil ve okuma-yazma becerilerini geliştirirler. Bebekler ve küçük çocuklar, yetişkinler gördüklerini, duyduklarını ve yaptıklarını anlatırken yeni kelimeler öğrenirler. Şarkılar ve şiirler heceleri vuruşlara bağlar. Bu, çocukların dinleme becerilerini geliştirmelerine ve kelimelerdeki sesleri öğrenmelerine yardımcı olur.

  • OYUN FİZİKSEL ZİNDELİĞİ GELİŞTİRİR

     Farkında olsun ya da olmasın, çocukların vücutları aktif olmaya programlıdır. Çocukların Fiziksel Oyuna, onları harekete geçiren her türlü oyun türüne çok güçlü bir ihtiyaçları vardır. Düzenli, aktif oyunun bir çocuğun hayatı boyunca sağlığa olumlu ve geniş kapsamlı etkileri vardır. Çocuğun yetenekleri, ilgi alanları ve fırsatları ne olursa olsun, fiziksel oyun çocuklara şu konularda yardımcı olur:

  • refleksleri keskinleştirmek;
  • hareket kontrolü üzerinde çalışmak;
  • kaba motor becerilerini geliştirmek;
  • daha fazla denge geliştirmek;
  • güçlü kaslar inşa edin;
  • kemik yoğunluğunu arttırmak;
  • kardiyovasküler fonksiyonu arttırmak;
  • ve bunların hepsi de eğlenirken gerçekleşiyor. Ne kadar da keyifli.

 

 

 

Hemen seansa başla!