“BİRBİRİNİZLE KAVGA ETMEYİ BIRAKIN VE BİRBİRİNİZ İÇİN SAVAŞMAYA BAŞLAYIN”
Eğer bir kavgaya başlıyorsanız bu kavga muhakkak bir kaybeden bir de kazanan ile sonuçlanacaktır. Eşlerden hangisi kazanırsa kazansın sonuçta karşı taraf kaybeden pozisyonunda olacaktır. Partnerinizin gerçekten kaybetmesini mi istiyorsunuz? Bu sizce gerçekten bir ilişki mi yoksa artık savaş alanına dönmüş bir kavga mı? Savaşın sonucunda evliliğiniz kazansa daha iyi olmaz mıydı?
Partneriniz elbette sizden farklı biridir bunun sonucunda anlaşmazlıkların ve farklı bakış açılarınızın olması son derece normaldir. Eşinizin farklı görüşlerine saygı duyup hatta bu görüşlerini dinlemek ilişkinizi güçlendirecektir ama partnerinizi dinlemiyorsanız nasıl saygı duyabilirsiniz saygı duymadığınız ilişki içerisinde nasıl var olabilirsiniz? Aktif dinleme kesintileri, yanlış anlamaları ve hararetli duyguları hafifletebilir.
İLETİŞİM KURARKEN DİNLEMEK-ONAYLAMAK
Çiftler ilişkilerinde kendilerini daha az savunmacı ve partnerinin söylediğine dikkat ederek etkili aradaki tuğlaları kaldırmayı başarabilirler. Anlatmaya ihtiyaç duyduğunuz olayda eşinize karşı ne kadar açık ve gerçekçi bir şekilde iletişime geçerseniz her iki tarafın da anlaşıldığı hissiyatı ortaya çıkar. Doğrulama, konu üzerinde aynı fikirde olmasanız bile partnerinize ilişkinin önemli olduğunu iletir. Sağlıklı ve mutlu bir ilişkide karşılıklı onaylama esastır çünkü her iki taraf da duyulduğunu, değer verildiğini ve anlaşıldığını hisseder. Eşiniz tarafından dinlenildiğinizi, anlaşıldığınızı, onaylandığınızı hissettiğiniz zaman iletişim kurarken de arka perdenizde bu değerler gerçekleşmektedir.
Eğer partnerinize sinirlenmiş, öfkelenmiş, duygularınızı anlaşılmamış hissediyorsanız sakinleşmek için kendinize zaman ayırın. Bu süre zarfında duygularınız üzerinde düşünmek ve kendinize bazı soruları sorarak değerlendirebilirsiniz. Aşağıdaki soru kalıplarından yardım alabilirsiniz ?
Neden üzgünüm?
Neyi aktarmaya çalışıyorum?
Beni ne tetikledi?
Kendimi açıkça nasıl ifade edebilirim?
Bu kavgada benim payıma düşen neydi?
ELEŞTİRİ YERİNE İSTEKLERİNİZİ İFADE EDİN
İhtiyaçlarınızı ve isteklerinizi ifade edin. “Bunu yapmaman kötü” demek yerine “Benim için önemli olan …” diyerek iletişimi olumlu yönde ilerletebilirsiniz. Eleştiri sadece olumsuz olarak yapılan bir eylem değildir. Eleştiri yapılırken bile yapılmasını istediğiniz/yapılmasını istemediğiniz şeyin neden sizi rahatsız ettiği ya da neden bunu gerçekleştirmek istiyorsunuz gibi temellere dayandırırsanız ilişkiniz içinde hem kendinizin daha iyi anlaşıldığını hissedersiniz hem de karşı tarafa bu imkânı sunarsınız. Unutmayın ki duvar için tuğlaları örmek zaman ister, dayanıklı olsun, uzun süre sağlam kalsın, korusun. Yıkmak için ise birkaç darbe yeterli olacaktır. İlişkilerde de bu şekilde inşa ederken zaman ve emek isterken yıkmak için ise dikkat edilmeyen ağızdan çıkan birkaç söz davranışsal olarak birkaç hareket yıkım etkisini yaşatabilir.
Olayı, konuyu veya konuyu halının altına süpürmediğinizden ve tartışmadığınızdan emin olun. Çatışmayı önlemek için geri adım atmayın. Bu yalnızca çözülmemiş sorunlara karşı kırgınlığı artıracaktır. Bunun üstesinden gelirken de zamanı beklemek çözüme destek sağlamaktadır. Çiftlerin sıklıkla karşılaştığı durumların başında eşlerden biri problemi çözmek için konuşmaya çalışırken diğer partnerin susması ya da konuyu kapatmasıyla karşılaşmaktayız. Bu durumda partnerin ihtiyacını göz ardı edemeyiz. O an konuştuğu zaman öfkesine hakim olamayacağını ya da ağzından kırıcı kelimeler dökülebileceğini düşünerek suskun kalabilir. Bu konuyu halının altına süpürmek değil ayak altından kaldırıp halının kenarına koymaktır. Hala göz önündedir fakat ilk baştaki gibi ayağa bulaşmamaktadır. Konuşmaya hazır olduğunu hissettiğiniz vakitte halının kenarından alıp tekrar konuşmaya çalışırsanız daha sağlıklı bir çözüm yolu bulabilirsiniz.
PROFESYONEL YARDIM ALIN
İhtiyaç duyarsanız, işin uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz. Profesyonel rehberlik, iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Aile ve Çift Danışmanlığı sadece çiftlerin olumsuz ilişkileri üzerine odaklanmaz aynı zamanda çiftlerin daha iyi bir iletişim kurabilmesi için neler yapabileceğini fark etmesini sağlayarak partnerlerin bireysel olarak sorumluluklarını kabul etmesini ve bunların üzerinden davranmasını da sağlar. İlişkide partnerlerden biri kızdığı zaman gerçekten bu kızgınlık partnerine mi ait ona mı kızdı yoksa geçmişten getirdiği düşüncelerin birikimi sonrasında partnerinin söylemiyle mi ortaya çıktı bunların hepsi uzman desteği kapsamında bireyin sorumluluğunu almasını sağlar.