- Hiç sesinizi duyurmak istediniz mi ?
- Veya partnerinizle zor konuları gündeme getirme konusunda kendinizi anlaşılır hissettiniz mi ?
- Ya da konu adil bir şekilde birbirinizi anlamak olduğunda çocuklarınıza iyi bir rol model sağlayabiliyor musunuz ?
Çatışmayı yönetmek için üç temel beceri şunlardır:
- Kendinizi tanımlamak,
- Olumlu ihtiyaçlarınızı belirtin ve
- Dilinizi ne zaman ısıracağınızı bilmek.
Hakan ve Betül 9 yıldır birlikteydiler. 2020'de pandemi vurdu. Birçok insan gibi onlar da evden çalışmaya başladılar. Gündüzden geceye geçiş için iş gününün sonu olmadığı ve hafta içi ile hafta sonu arasında net bir ayrım olmadığı için, dinlenmek için ara sıra evde içki içerlerdi. Haftalar süren tecrit koşullarında, haftada bir kez kullandıkları şarap şişesi, günlük olarak paylaşılan bir şişeye dönüştü. Ve daha erken içmeye başladıklarında, bu bir şişe genellikle ikiye dönüştü. Mayıs 2020 geldiğinde hâlâ evden çalışıyorlardı ve her gün içki içiyorlardı. Betül 30 gün alkolsüz kalmalarını önerdi. Hakan kabul etti. Güzel bir bahar günüydü ve buzdolabındaki berrak beyazlık onu çağırıyordu. Betül arkadaşlarıyla yürüyüşe çıkmıştı, bu yüzden Hakan bir bardak alıp şişenin geri kalanını dökebileceğini, böylece daha akıllı olabileceğini düşündü. Gizli içki önce bir, sonra iki kez oldu ve Hakan farkına bile varmadan, gizli içki sıradan bir olay haline geldi... ta ki Aralık 2020'de Betül bunu öğrenene kadar. Betül onunla yüzleşti. Hakan bir sorunu olduğunu kabul etti ve hemen yardım istedi. İki yıl sonra Hakan çoğu zaman içki içme konusunda daha iyi bir yolda ilerliyordu. Aralık 2022'de Hakan arkadaşlarıyla birlikte eğlenmeye gitti, yolculuk sırasında çok içki içti ve bu konuda yalan söyledi. Geri döndüğünde o ve Betül, içki içmesi ve buna eşlik eden yalan söylemesi konusunda bir dizi kavga ettiler. İçki içmek ilişkilerde ciddi bir sorun olabilir. Bu durumda Betül’ün korkmaya, kırgın olmaya veya ihanete uğramış hissetmeye hakkı var. Betül’ün duygularını nasıl ifade ettiği, kontrolün ve konuşmanın gidişatını etkileme gücünün olduğu yerdir.
Betül ve Hakan çiftinin Hakan’ın içki içmesi hakkında konuşmasına yardımcı olabilecek üç temel beceriye bakacağız.
BECERİ 1 - KENDİNİZİ TANIMLAMAK
Partnerinizi değil , kendinizi tanımlayın . Muhtemelen “Ben İfadeleri”ni duymuşsunuzdur.
“Ben İfadeleri” nasıl hissettiğinizi anlatır . Örneğin:
- Benden saklanan sırlar yüzünden kendimi ihanete uğramış hissediyorum.
- İçki içmenin yeniden bir soruna dönüşmesinden gerçekten endişeleniyorum.
BECERİ 2 - OLUMLU İHTİYAÇLARINIZI BELİRTME
İstemediğiniz şey hakkında konuşmak kolaydır . Sonuçta partneriniz bir şey yaptı, bu sizi tetikledi ve şimdi siz bundan şikayet etmek istiyorsunuz. Olanlar hakkında konuşmanın gerekli olduğu zamanlar vardır, ancak o zaman ne istediğinizi sorduğunuzdan emin olun. İstemediğiniz bir şeye dair her şikayetin arkasında bir ihtiyaç vardır. Şikayetinizin arkasında yatan ihtiyacın ne olduğunu düşünün.
Betül Olumsuzu ifade ederek:
- İçkiyi yine benden sakladın. Sır saklamanı istemiyorum.
Betül Olumlu ihtiyacı dile getirerek:
- Cevabını beğenmesem bile içki içme konusunda bana karşı dürüst olmanı istiyorum. Çünkü bu şekilde benden bir şey saklamadığını ve benimle paylaştığını görüyorum.
Hakan Olumsuzu belirterek:
- Bana çok sert geldin.
Hakan Olumlu ihtiyacı belirtiyor:
- İçki içmem konusunda daha tarafsız konuşmalar yaparsak, kendimi daha güvende hissetmeme yardımcı olabilirsin ve ben de bu şekilde kendimi güvende hissederek seninle seve seve paylaşabilirim.
BECERİ 3 – DİLİNİZİ ISIRMAK
Partnerinizin sözünü kesip düzeltmek istemeniz, hoşunuza gitmeyen bir şey söyler söylemez karşı çıkmanız yaygındır. Çatışma durumunda, dilinizi ısırmanız ve aynı fikirde olmasanız bile onların kendi bakış açılarını paylaşmalarına izin vermeniz yardımcı olur. Kendi bakış açılarının duyulabilmesi kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur. Bunu bi deneyerek görebilirsiniz. Karşı tarafın bakış açısını dinleyip onu duymaya çalışarak değerli hissettirdiğinizde sizin de söylediğiniz ifadeler karşısında partneriniz de sizin söylemlerinize değer verecektir. İçki içmekle mücadele eden birçok çift için, içki sorunu yaşayan kişi genellikle paylaşımı güvensiz hisseder. Karşı taraf, partnerinin konuşmasını isterken, partnerinin davranışlarını öfkelendirmek veya eleştirmek arasında kalmış olabilir. Partnerinizin paylaşım yapmasını sağlamanın anahtarı, paylaşımını onlar için güvenli hale getirmektir.
Kızmaman gerektiğini söylemiyorum, sadece partnerinin paylaşımda söz sahibi olmasına izin ver, o zaman işleri bittiğinde senin de sıran olabilir. Bu hoşunuza gittiği veya kabul ettiğiniz anlamına gelmez. Sadece onların farklı bakış açılarına hoşgörü gösteriyorsunuz ve zor konuları birlikte konuşabilmenizi daha olası hale getiriyorsunuz. Bunu gerçekleştirerekte güvenli bir paylaşım alanı sağlamaktasanız.
Bunları gerçekleştirmenize rağmen ya da gerçekleştirirken zorluk yaşıyorsanız çatışmalarını yönetmek ve ilişkinizi sağlıklı bir biçimde devam ettirirken uzmanlarımızdan Aile ve Çift Danışmanlığı desteği talep edebilirsiniz.