Entomofobi ( Böcek Korkusu) Nedir, Belirtileri Nelerdir?

OTRA Psikoloji



     Entomophobia, böceklerden korkma durumudur. Entomophobia olan bir kişi böceklerle temas ettiğinde kaygı, bulantı ve artmış bir kalp atış hızı yaşayabilir. Bu, özel bir fobi olan bir tür anksiyete bozukluğudur. Entomophobia, böceklerle ilgili devamlı ve aşırı bir korku durumunun adıdır. Eğer bir kişide entomophobia varsa, sadece bir böceğe yakın olma düşüncesi bile ciddi zihinsel ve fiziksel semptomları tetikleyebilir. Özel fobiler, ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'ne göre, genellikle kişinin kendisi için az veya hiç tehdit oluşturmayan bir şeyden yoğun ve mantıksız bir korkuya sahip olduğunda ortaya çıkar. Bir fobiye sahip bir kişi korkularının mantıksız olduğunu farkında olabilir.

      Fobilerin semptomları genellikle çocuklukta başlar ve ortalama başlama yaşı 7 yaşındadır. Semptomlar: Eğer bir kişide entomophobia varsa, böceklerle her zaman hemen korku veya kaygı yaşar. 2022 araştırmalarına göre, kişinin bu korku veya kaygısı, genellikle böceklerin gerçek tehlikesine oranla aşırıdır.

ÖZEL FOBİLERİN YAYGIN SEMPTOMLARI ŞUNLARI İÇEREBİLİR

  • Korkunun veya kaygının, mantıksız olduğunu fark etmelerine rağmen kontrol edilememesi
  • Mide bulantısı hissi
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Nefes almada zorluk
  • Göğüs sıkışması
  • Hızlı kalp atışı

     Bir kişi, hatta böcekleri düşündüğünde bile yukarıdaki semptomlardan bazılarını yaşayabilir. Bir kişinin entomophobia'sı, günlük yaşamını etkileyebilecek şekilde böceklerle teması önlemek için büyük çaba sarf etmelerine sebep olabilir.

NEDENLER

     Ulusal Ruh Sağlığı İttifakı (NAMI) tarafından yapılan açıklamaya göre, fobiler bir tür anksiyete bozukluğudur. Bilim insanları, anksiyete bozuklukları geliştirme olasılığını artırabilecek bazı faktörlerin rol oynayabileceğini düşünüyor. Genetik, anksiyete bozukluklarının gelişiminde rol oynayabilecek bir faktördür.

Benzer şekilde, bir kişi stresli veya travmatik olaylar yaşarsa, anksiyete bozuklukları geliştirme riski daha yüksek olabilir. Stresli veya travmatik olaylar şunları içerebilir:

  • Taciz
  • Sevilen birinin ölümü
  • Şiddet
  • Uzun süreli hastalık

     Özel fobilerin nedenleri hakkında çok fazla araştırma yoktur. 2017'den gelen bazı araştırmalar, fobilerin travmatik olaylardan kaynaklanabileceğini öne sürüyor. Bir kişi çocukluklarında böceklerle stresli veya travmatik bir deneyim yaşarsa, entomophobia geliştirebilirler. Ancak, çocukluklarında bu tür olayları yaşayan herkes fobi geliştirmez. Bir kişinin özel bir fobi geliştirmesine neyin sebep olduğunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

DSM-5, özel bir fobi için şu tanısal kriterleri listeler:

  • Bir kişi, neredeyse her zaman bu duyguları tetikleyen belirli bir nesne veya durum hakkında önemli ölçüde kaygı veya korku yaşar.
  • Korku veya kaygı, gerçek riskle orantısızdır.
  • Bir kişi, nesneyi veya durumu kaçınır veya yoğun bir korku veya kaygıyla tolere eder. Korku, kaygı veya kaçınma, günlük işlevsellikte klinik olarak önemli sıkıntı veya bozulmaya neden olur.
  • Kaygı, korku veya kaçınma sürekli ve 6 ay veya daha uzun sürebilir.
  • Bir tıbbi uzman, kişinin semptomlarını başka bir ruhsal bozukluğun semptomları olarak daha iyi açıklayamaz.

TEDAVİ 

     Aşağıda bir kişinin entomophobia'sını nasıl tedavi edebileceğine dair bazı yöntemler bulunmaktadır.

  • Bilişsel davranış terapisi Anksiyete ve Depresyon Derneği (ADAA), haftalık bilişsel davranış terapisi (BDT) seanslarının, ev ödevi görevleriyle birlikte, fobilerin tedavisinde etkili olabileceğini belirtmektedir.

     Bir kişi genellikle 12-16 seans BDT alır. Seanslar sırasında terapist, bir kişinin böceklerle ilgili yanlış varsayımlarını anlamalarına yardımcı olabilir. Terapist, yanlış inançları belirlemelerine yardımcı olabilir ve hemen en kötü senaryolara atlamaktan kaçınmalarına yardımcı olabilir. Bir kişinin bu hataları yaptığını fark etmelerine yardımcı olabilir ve gerçekçi riskleri anlamalarına yardımcı olabilir.

Bir kişi kendi fobisini daha iyi anladığında, terapist daha sonra onları böceklere kademeli olarak maruz bırakabilir ve fobiyi yenmelerine yardımcı olabilir.

Maruz kalma terapisi: Maruz kalma terapisi sırasında, bir psikolog, bir kişiyi böceklere kademeli olarak maruz bırakacakları güvenli bir ortam oluşturur. Psikolog, maruz kalma terapisi için birkaç yöntem kullanabilir. Bazı yaygın yaklaşımlar şunları içerebilir:

       İn vivo maruz kalma: Bu yaklaşımda, bir kişi doğrudan korktuğu şeyle yüzleşir. Bu, bir böceği elinde tutmayı içerebilir. Hayal gücüyle maruz kalma: Bu yaklaşımda, bir kişi korktuğu şeyi hayal eder. Bu, bir böcek tutuyormuş gibi hayal etmeyi içerebilir. Sanal gerçeklikle maruz kalma: Bu yaklaşım, bir kişinin korktuğu nesnelerle ilişkilendirilen görsel, işitsel ve koku deneyimlerini deneyimlemelerine yardımcı olabilir. Bir psikolog, maruz kalma terapisini aşağıdaki şekillerden birinde kullanmaya karar verebilir:

      Kademeli maruz kalma: Bu yaklaşımda, bir kişi ve bir psikolog maruziyet korku hiyerarşisi oluşturur. Belirli nesneleri, durumları veya faaliyetleri korku seviyelerine göre sıralarlar. Psikolog, daha hafif veya daha ılımlı maruziyetlerle başlayarak daha zor olanlara doğru ilerler. Taşkın: Bu yaklaşım, kademeli maruziyetle aynı korku hiyerarşisini kullanır. Ancak taşkın yaklaşımında, psikolog en zor görevleri önce uygular. Sistematik duyarsızlaştırma: Bazı durumlarda, bir psikolog, maruz kalımı belirli gevşeme egzersizleri ile birleştirebilir. Bu zorlayıcı maruz kalmaları daha yönetilebilir hale getirebilir. Ayrıca, kişinin korktuğu nesneleri, durumları veya faaliyetleri rahatlıkla ilişkilendirmesine yardımcı olabilir. İlaçlar Bir kişinin entomophobia gibi bir anksiyete bozukluğu varsa, semptomlarını yönetmeye yardımcı olmak için ilaçlar almak isteyebilir.

İhtiyacınız olan durum entomofobi’nin üstesinden gelmek ise uzmanlarımız size bu konu hakkında yardımcı olup hayatınız sağlıklı biçimde devam etmenize destek olacaktır.

Hemen seansa başla!