OTRA Psikoloji


      Stres, hayatımızın maalesef sık sık bir parçası olabiliyor. Eğitim, iş, sosyal ilişkiler, ailevi ilişkiler ve günlük hayatta gerçekleştirilen diğer aktivitelerde de bu stresi hissedebilirsiniz. Ancak hayatınızı ve aktivitelerinizi etkisi altına almasını önlemek ve kontrol altına almak mümkündür. Özellikle bu hem psikolojik hem de biyolojik açıdan kontrol altında tutabileceğiniz bir mekanizmadır. Stres yönetiminden bahsederken sıklıkla fiziksel aktivitelerden, gevşeme tekniklerinden, düşünce ve davranış şemalarımızda değişikliklerden söz edilir. Ancak beslenme de önemli bir yardımcıdır! Beslenme, fiziksel ve zihinsel sağlıkla ilgili her alanda büyük bir öneme sahiptir.

İşte günlük alışkanlıklarınıza dahil etmeniz gereken en iyi 11 stres giderici gıdanın listesi:

TAM TAHILLI YİYECEKLER

   Beyne gün boyunca enerji sağlayan yavaş sindirilen şekerlerle dolu olmalarının yanı sıra tam tahıllar, magnezyum, potasyum ve bol miktarda B vitamini içerir. Bu besinler, rahatlama, duygusal denge (humor dengelemesi) ve serotonin gibi sakinleştirici mediatörlerin salınımına yardımcı olur. Yulaf ezmesi, kinoa, tam buğday ve pirinç gibi besinleri tüketmek önerilir.

C VİTAMİNİ BAKIMINDAN ZENGİN MEYVELER

    Portakal, limon, greyfurt, mandalina ve kivi gibi meyveler C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, böbrek üstü bezlerinin çalışmasını dengeleyerek kortizol gibi steroid hormonlarının salgılanmasını kontrol eder. Bu meyvelerden bazılarını özellikle kış aylarında diyetinize eklemekte tereddüt etmeyin! Aslında, bir kivi, vücudunuzun 24 saat içinde ihtiyaç duyduğu C vitamini miktarını karşılamanızı sağlar.

SEBZELER

    Biberin yüksek C vitamini içeriği, kerevizdeki yüksek magnezyum oranı, kuşkonmazdaki B vitamini içeriği veya kortizol salınımını düzenleyen ıspanak gibi sebzeler önemlidir. Çeşitli ve dengeli bir beslenme, stresin yönetimi ve anksiyete ve depresyon sorunlarının önlenmesinde önemli bir rol oynar.

MUZ

   Muz, stresi dengelemeye ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan potasyum açısından son derece zengindir. Muz aynı zamanda iyi bir uyku düzenleyicisidir. Bu nedenle, hiperaktif çocuklar için akşam üzerleri sakinleşmelerine yardımcı olmak için kullanılır. Yetişkinler için de aynı faydaları sağlar. Ayrıca, okulda, işte veya seyahat sırasında tüketmek için pratik bir seçenektir.

AVOKADO

   Salatalarda, yemeklerde veya kahvaltıda tüketilen avokado, potasyum ve tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Bu iki besin, stres azaltma konusunda inanılmaz bir güce sahiptir. Potasyum, stres nedeniyle sık sık değişen kan basıncını düşürürken, tekli doymamış yağ asitleri, ruh hali bozukluklarını, anksiyeteyi ve depresif sendromları düzenleme konusunda bilinir.

YUMURTA

    Kahvaltıda, akşam yemeğinde veya gün içinde atıştırmalık olarak tüketilen yumurta, çoğu insan tarafından sevilen bir besindir. Yüksek kalsiyum içeriğinin yanı sıra yüksek miktarda B vitamini içerir. Bu kombinasyon, ruh halinin iyileştirilmesine, anksiyetenin, irritabilitenin ve endişenin azalmasına neden olur. Serbest dolaşımdaki yumurtaların tercih edilmesi önerilir.

BİTKİ ÇAYLARI

   Bitki çayları harika bir stres giderici olup, özellikle günün sonunda günlük yemeklerinizin ardından bazı infüzyonları dahil etmek önerilir. Rahatlatıcı bitkiler arasında melisa, kuru gelincik çiçekleri, ıhlamur, papatya ve yatıştırıcı etkisi olmaktadır. Bu bitki çayları, stresi azaltmak, anksiyeteyi ve endişeyi azaltmak, uyku problemlerini düzenlemek için kullanılabilir.

YEŞİL VE SİYAH ÇAY

    Yeşil ve siyah çay, kan dolaşımındaki kortizol seviyelerini azaltan rahatlatıcı maddelerle doludur. Ancak stresli durumlarda tüketilmemesi gereken bir gıda olan kahveye dikkat edilmelidir.

YAĞLI BALIKLAR

    Yukarıda bahsettiğimiz kortizol salınımı, omega-3 etkisiyle azaltılır. Bu besin, somon, sardalya, ton balığı, uskumru ve hamsi gibi yağlı balıklarda bol miktarda bulunur. Omega-3, konsantrasyonu ve zekayı artıran mükemmel bir besindir. Bu besinler aynı zamanda enerjiyi artıran B vitamini açısından da zengindir.

ÇİKOLATA

   Lezzetli molalar ve atıştırmalıklar için bitter çikolatayı tercih edin! 100 gram çikolatada ortalama 112 mg magnezyum bulunan çikolata, stresin en iyi mineral kaynağıdır. Ayrıca, gün içinde hissedilen yorgunluk atağına karşı da etkilidir. Ayrıca, serotonin veya memnuniyet hormonunun salınımını tetikler. Bu nedenle, günde 2 ila 3 parça çikolata tüketmek vücut ve beyin için faydalı olabilir.

KURU MEYVELER

    Stres anlarında bağışıklık sistemimiz de etkilenir. Badem gibi kuru meyveler E vitamini bakımından zengindir ve bağışıklığı güçlendirir. Aynı zamanda magnezyum, çinko ve B vitamini açısından da zengindirler. Bu besinlerin birleşimi vücuda stres ve ruh hali değişimlerine karşı bir kalkan sağlar.

   Beslenme gerçekten de günlük stresle mücadelede bir müttefik olabilir. Ancak stresiniz önemli derecede ise, ilişkilerinizi, çalışma yeteneklerinizi, sevgiyi ve kendinize bakımı etkiliyorsa, beslenme, spor veya eğlence, destekleyici unsurlar olabilir ancak tedavi yöntemleri değildir. Eğer kendinizi stresli hissediyorsanız ve bu kontrol edilemez hale geliyorsa, OTRA PSİKOLOJİ üzerinden anksiyete ve duygudurum bozukluklarını yönetme konusunda uzmanlaşmış psikologlarımıza danışabilirsiniz.

 

Hemen seansa başla!