OTRA Psikoloji


     Orgazma ulaşmakta zorlanıyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Anorgazmi, vulva sahibi topluluğun %10- 40'ının yaşadığı bir durumdur.

   Basitçe söylemek gerekirse, yeterli miktarda cinsel uyarıdan sonra orgazma ulaşmanın olmaması veya orgazma ulaşmanın zorluğudur. Anorgazmi birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bu, 1) yaşam boyu, yani kişinin hiç orgazm yaşamadığı dönem veya 2) edinilmiş, yani kişinin daha önce orgazm olabildiği ancak artık orgazm olamadığı dönem olarak sınıflandırılabilir. Anorgazminin karmaşık olduğunu unutmamak önemlidir; bu, onun farklı şekillerde ortaya çıktığı ve deneyiminizin başka bir kişininkinden çok farklı görünebileceği anlamına gelir.

     Bazı vulva sahipleri için bu durum sinir bozucu olabilir, çünkü çoğu penis sahibinde olduğu gibi orgazm fiziksel bir işaretle (semen) eşleştirilmez. Bunun nedeni, penis sahiplerinin çoğunun orgazm olduğunda aynı anda boşalmaları ve bu noktada yaşadıkları şeyin bir orgazm olduğundan oldukça emin olabilmeleridir. Öte yandan Vulva sahipleri bu tür görünür bir işaretleyiciye sahip değiller, bu da her cinsel deneyimi yoruma açık bırakabilecek bir belirsizlik eklemektedir. 

    Vulva orgazmları da bir süreklilik içinde meydana gelir. Yani orgazm bazen güçlü, bazen de donuk ve zayıf hissedilebilir. Her cinsel deneyim arasındaki bu dalgalanma aynı zamanda kafa karışıklığına da yer bırakıyor, çünkü çoğu kişi yaşadıkları şeyin gerçekten orgazm olup olmadığından emin değildir. Orgazm olduğunuzu düşündüğünüz bir zaman geçirmiş olabilirsiniz, ancak ikinci kez düşündüğünüzde tam olarak emin de olamayabilirsiniz. Çünkü bir erkeğin orgazmıyla denk düşemeyecek kadar farklıdır.

KADINLARDA ANORGAZMİ

Kadınlarda Anorgazmi (kadın orgazm bozukluğu da denir) dört türe ayrılır:

  • Birincil (veya yaşam boyu): Hiç orgazm yaşamadınız.
  • İkincil (veya edinilmiş): Bir zamanlar orgazm olabiliyordunuz ama şimdi olamıyorsunuz. Bu menopozda sık görülen bir durumdur.
  • Durumsal: Orgazma yalnızca mastürbasyon (kendi kendini uyarma) gibi belirli durumlarda ulaşabilirsiniz.
  • Genel: Hiçbir durumda, uyarılmış veya heyecanlı olsanız bile orgazma ulaşamazsınız.

Orgazm sorunları yaşlandıkça artar ancak bu durum her yaştan insanı etkileyebilir. Kadınların %15'e kadarı hiç orgazm yaşamadığını bildiriyor.

BELİRTİLER VE NEDENLER

Anorgazminin belirtileri nelerdir?

     Anorgazminin ana belirtisi cinsel doruğa (orgazma) ulaşamamaktır. Diğer belirtiler doruğa çıkmanın gecikmesi (orgazma ulaşmak uzun zaman alır) veya cinsel doyumdan doyum alamamaktır.

ANORGAZMİYE NE SEBEP OLUR?

    Pek çok faktör orgazma ulaşmayı zorlaştırabilir. Bu faktörler fiziksel, zihinsel, duygusal veya tıbbi (bir hastalık veya durumla ilgili) olabilir. Çoğu durumda, birden fazla faktörün birleşimi orgazmı zorlaştırır ve bazen temel nedeni/nedenleri belirlemek zordur.

Fiziksel ve biyolojik düzeyde bu faktörler şunlar olabilir: 

 

Psikolojik, sosyal ve kültürel düzeyde bunlar şunları içerebilir:

  • Endişe
  • Depresyon 
  • Tükenmişlik
  • Beden imajı sorunları 
  • Cinsel deneyimsizlik 
  • Etkisiz cinsel iletişim
  • Geçmiş travma 
  • Performans kaygısı 
  • Partnerin cinsel işlev bozukluğu 

     Anorgazminin üstesinden gelmek için ihtiyaçlarınıza uygun çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Beynimizin vücudumuzun en önemli cinsel organı olduğunu biliyor muydunuz? Psikolojik bir bakış açısıyla “Seksofonksiyonel Cinsel Terapi” anorgazminin üstesinden gelmekte yardımcı olan bir yaklaşımdır. Anorgazmisi olan kişilerle çalışırken, kişinin kırılganlık konusundaki rahatlığını arttırmak, cinsel isteklerini artırmak, yalnız ve partnerli seks sırasında kontrolü ve uyarımı artıran cinsel pozisyonları keşfetmek ve cinsel partnerlerle iletişim becerilerini geliştirmektir. Diğer bir yaklaşım amacı ise kişinin orgazm olmadığını kabullenmesi ve daha az amaç odaklı ve daha fazla zevk odaklı seksi teşvik etmesidir.

Böylece odak noktası orgazm değil, hazzı en üst düzeye çıkarmak olacaktır. Öyleyse zevki kim sevmez?

Hemen seansa başla!